Drie tips om komaf te maken met spam
Krijgt u veel post van Russische dames? Of heeft u vooral last van lui die u potentieverhogende middelen willen aansmeren? Dan hebben spammers uw mailadres buitgemaakt.
Het eerste spambericht werd al in 1978 verstuurd om een computer te verkopen, toen nog drie forse kasten groot (de DEC 20, foto hierboven). En omdat mails sturen nagenoeg niets kost, is het volume ongewenste post sindsdien alleen maar toegenomen. Extra lastig is dat een mailbox tegenwoordig ook vaak op een smartphone ingesteld is. Uw telefoon geeft een piepje en alert als u bent, grijpt u meteen naar het toestel - ook al zit u bij vrienden aan tafel of geniet u van een theatervoorstelling.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat kunt u doen? Een goede "mailadreshygiëne" is van belang:
1. Publiceer uw mailadres niet open en bloot op het internet
Spammers zetten servers in (spambots) die niets anders doen dan het web doorzoeken op mailadressen. Post uw adres dus niet onbeschermd op een webpagina, forum of in een Facebookbericht. Schrijf jan[apenkrul]webstylers.eu in plaats van jan@webstylers.eu of gebruik een verdoezelend JavaScript.
2. Vul uw mailadres niet in op eender welke website
Zeker niet als er iets gratis te krijgen of te winnen is. Soms verpatsen de beheerders hun adressenbestand op gespecialiseerde fora aan spammers. Of de website is nobel en legitiem, maar een minder betrouwbare medewerker of hacker verschaft zich toegang tot het adressenbestand en maakt het ten gelde.
3. Bewaar uw "goede" mailadres voor mensen van vlees en bloed
Vaak moet u toch uw mailadres invullen, bijvoorbeeld om kaarten voor een concert te bestellen. Grote kans dat u voortaan in een mailingbestand zit. Om te vermijden dat u talloze nieuwsbrieven op uw telefoon binnenkrijgt, gebruikt u voor zulke doeleinden een tweede adres. Het slechte adres stelt u enkel in op uw computer - terwijl het goede ook op de gsm mag binnenkomen. Als u het goede adres uitsluitend geeft aan mensen van vlees en bloed, bent u zeker dat niet elk onbenullig bericht uw telefoon doet piepen.
Bronnen van ongewenste mailings kunnen ook sociale media zijn (twijfelachtige apps op Facebook, Linkedin), allerlei gidsen (de Gouden Gids verkoopt uw gegevens), nieuwssites (wie zich inschrijft bij hbvl.be, ontvangt ook de partnermail), ... Strikt genomen zijn die nieuwsbrieven geen spam, ze zijn legaal omdat u (meestal ongemerkt) uw toestemming gaf om uw gegevens te delen.
Mijn e-mailadres is verbrand...
Wat als het kalf al verdronken is en er dagelijks een behoorlijke lading spam in uw mailbox terechtkomt? We hebben een uiterst efficiënte spamfilter die 99,9 % van de pulp tegenhoudt. Na het activeren van de filter krijgen we soms ongeruste telefoontjes "of de mailbox nog wel werkt, want er is al een uurtje niets binnengekomen".
Heeft u ook nood aan een opgeruimde mailbox? Goed nieuws, u kunt de spamfilter gerust een maandje gratis uitproberen, contacteer ons hiervoor.
Foto DEC 20: door J. Scott op Wikimedia - Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie
Reageer op dit artikel