Hoed u voor de cowboys

Hoed u voor de cowboys

Elk jaar hebben we wel iemand die we moeten depanneren, in de steek gelaten of zelfs opgelicht door de vorige websitebouwer. Zoals in elke sector, zijn er ook onder de webdesigners cowboys. Drie gevallen uit de praktijk zodat u de valkuilen weet te vermijden. 

 

1. Het wurgcontract

Krijgt u een verkoper over de vloer die u helemaal inpalmt en vervolgens uw handtekening wil omdat de vriendenprijs alleen vandaag nog geldt? Slaap er dan liever nog een nachtje over! We hebben slachtoffers uit de nood geholpen waar die promo een contract bleek van 199€ per maand, en dat gedurende 4 jaar. Omgerekend 9500 € voor een ondermaatse website van amper 8 pagina's. Helaas legaal, want als ondernemer hoort u te weten wat u ondertekent.

Tip

Als u opgebeld wordt door een callcenter dat een afspraak wil maken om een e-marketingspecialist te sturen, weet dan dat het om een gewiekste verkoper gaat die een uitgekiend draaiboek volgt met als enige doel u te overvallen met een aanbod. Goede webdesigners hebben werk genoeg en gaan heus niet lukraak rondbellen.

 

2. De verdwijntruc

Meestal een student of neef die met de beste bedoelingen uw website uitwerkt. Na 'n jaar of twee lijkt de webmaster echter van de aardbodem verdwenen, mails en telefoons blijven onbeantwoord. Want de student zit inmiddels op kot of het neefje heeft een lief. Uw website kreeg al die tijd geen veiligheidsupdates, is gehackt en verspreidt stiekem spam. De webhostingprovider heeft uw site en e-mail daarom offline gehaald.

Tip

De hulpvaardige studenten zijn prima voor een website van het voetbalteam of de hondenclub. Maar als u professioneel wil overkomen, gaat u best niet met amateurs in zee.

 

3. De gijzeling

Een websitebouwer registreert gewoonlijk de naam van de website, maar is verplicht dat te doen in uw naam, zodat u de officiële licentienemer bent. Helaas wordt hiertegen vaak gezondigd. Zo hadden we vorig jaar het schoonheidssalon dat bleef zitten met een half afgewerkte website. Nadat er een jaar lang geen schot in de zaak kwam, wilde de eigenares bij ons een nieuwe site laten uitwerken. Omdat zij niet de licentienemer was van de domeinnaam, kon ze de oude domeinnaam echter niet gebruiken: de vorige webmaster gijzelde de domeinnaam, wat leidde tot brieven van advocaten, extra kosten en heel wat tijdverlies.

Tip

Heeft u al een site? Kijk na of u zelf de licentienemer bent van uw domeinnaam! Voor een .be domeinnaam kunt u dat doen bij DNS vzw, de instantie die de Belgische domeinen beheert (klik hier). Staan daar foutieve gegevens, vraag dan deze te wijzigen, dat kan veel ellende voorkomen. We hebben elk jaar wel een (onbedoelde) gijzeling, bijvoorbeeld omdat de oude webmaster zijn bedrijf verkocht had, of jaren geleden domweg foute gegevens invulde.

 

Moraal: kies voor een webdesigner die best al enkele jaren bezig is en dat liefst ook voltijds doet. Bekijk de realisaties en bel eventueel zo'n referentie op om te horen hoe de samenwerking verliep. Grote firma's die u telefonisch benaderen, zijn absoluut te mijden: bedroevend webdesign voor woekerprijzen. En vraag hier een vrijblijvende offerte bij ons aan!

Reageer op dit artikel