Gratis website met ‘open source’?

Gratis website met ‘open source’?

Voor het beheer van uw website bestaan er tal van systemen, kortweg meestal cms genoemd, dat staat voor "content management system". Als webdesignbureau implementeren we zo'n cms opdat u uw website zelf kunt updaten. Handig, u heeft ons dus niet meer nodig voor aanpassingen aan teksten of foto's. Maar welk cms kiezen?

Wat is 'open source'?

Een deel van zulke systemen om uw site te beheren, zijn "open source". Dat wil zeggen wil dat de broncode vrij beschikbaar is, aangepast mag worden en dat er geen licentiekosten zijn. Tal van programmeurs dragen een steentje bij aan de programmeercode. Dat doen ze onbetaald, gewoonlijk verdienen ze goed de kost door ondersteuning te geven op de software.

We krijgen af en toe de vraag om met open source te werken omdat dat "gratis" is. De stad Hasselt deed ons graag het gratis-verhaal geloven met het kosteloze busvervoer, maar vanwege het te hoog oplopende (verborgen) prijskaartje, zijn de bussen in de jeneverstad sedert 2014 weer betalend. En ook u kijkt best naar de andere aspecten dan alleen maar het (zichtbare) prijskaartje om voor een bepaald systeem te kiezen.

Voordelen open source
  • Uitgebreid
    Er werkt een grote groep enthousiaste programmeurs aan de software, het is dus een zeer compleet systeem.
  • Extensies
    Ontbreekt er toch een bepaalde functionaliteit, dan is die vaak middels een "plug-in" van derden toe te voegen.
  • Broncode vrij
    De "broncode" van het programma is vrij beschikbaar en eventueel aan te passen aan eigen wensen.
  • Kosteloos
    De software is kosteloos te downloaden, geen licentiekosten.
Nadelen open source
  • Niet eenvoudig
    Het uitgebreide cms is voor de minder onderlegde computergebruiker overdonderend, wat de drempel om de eigen site aan te passen verhoogt.
  • Geen centrale uitgever
    Niemand is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het is niet ongewoon dat een bepaalde plug-in na een poosje niet meer werkt en dat er geen updates komen (veiligheidsrisico).
  • Aantrekkelijk voor hackers
    Daar de broncode vrij beschikbaar is, kunnen hackers makkelijk lekken opsporen en misbruiken. Steeds de nieuwste versies installeren is absoluut een must. Gebeurt dat niet, is het een kwestie van tijd vooraleer hackers uw site misbruiken.
  • Verborgen kosten
    De software is kosteloos, maar het cms moet op een server geïnstalleerd worden (werkuren) en online zijn (hosting), de lay-out moet overeenkomen met uw huisstijl (grafisch werk) en het updaten van het cms is een (tijdrovende) klus die u steeds weer opnieuw te wachten staat.

Grootste nadeel open source

Het geregeld moeten updaten van het cms is volgens ons het grootste minpunt. In theorie is dat een fluitje van een cent, maar in de praktijk geldt: hoe meer aanpassingen en plug-ins, hoe extravaganter de lay-out of het thema, hoe meer problemen. Een update kan dan snel ettelijke werkuren kosten.

Erger zijn de verweesde opensourcesystemen die in het verleden "snel even" geïnstalleerd zijn door een goedbedoelende vriend of student, maar waar verder geen updates geïnstalleerd werden. Een makkelijke prooi voor hackers, in het beste geval sluit de hostingprovider uw gehackte site af, in het slechtste geval verspreidt u maandenlang ongemerkt spam of malware. Uw goede naam gaat eraan en Google schrapt u uit de index.

Welk CMS gebruiken wij?

Vaak werken webbureaus met één enkel cms, u heeft dan als klant geen keuze. Meestal zijn het de bureaus uit de grafische sector die minder bekwaam zijn in het technische aspect en u dus op dat vlak niet kunnen bijstaan met raad en daad. Omdat onze kernactiviteit in de eerste plaats webdevelopment is, doen we niet liever dan met software aan de slag te gaan, we programmeren ze bovendien zelf. Daardoor zijn we bedreven in de verschillende content management systemen, deze website maakt bijvoorbeeld gebruik van WordPress vanwege het uitstekende blogplatform. Maar ook met Drupal of Joomla kunnen we u helpen.

Probeer het zelf uit

Omdat we gemerkt hebben dat zulke uitgebreide opensourcesystemen voor nogal wat mensen moeilijk te gebruiken zijn - niet iedereen is even onderlegd - hebben we ook ons eigen lichtgewicht cms geprogrammeerd. Geen wildgroei aan toeters en bellen, gebruiksvriendelijkheid staat voorop. Dat maakt het aanpassen van uw website kinderspel, iedereen kan ermee werken: ook mensen die in het werkveld staan, zoals bouwondernemers, koks, dierenartsen, tuiniers, ...

Uiteraard is het aan u om te kiezen welk cms u het best bevalt. Neem contact met ons op en we komen met de laptop naar u toe, zo kunt u zelf de verschillende systemen aan de tand voelen.

Reageer op dit artikel