Help, mijn site wordt niet gevonden!
Telefoontje van het plaatselijk ziekenhuis: "onze website wordt niet gevonden in Google op het trefwoord 'comabehandeling', terwijl wij toch pioniers zijn op dat vlak." Wat blijkt, het woord comabehandeling staat nergens op de website - waarom zou Google er dan surfers naartoe sturen?
Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
Het tunen van websites opdat ze goed gevonden worden in Google, heet zoekmachine-optimalisatie of in het Engels "Search Engine Optimization", vaak afgekort tot SEO. Fanatiek als we zijn, is SEO één van onze stokpaardjes, we laten onze sites zo hoog mogelijk scoren. In onze thuishaven Overpelt zijn we bekend om onze nieuwssite, de Internetgazet. Wanneer u zoekt op "nieuws Overpelt", staan we op de eerste plaats:
Opvallend: we scoren dus hoger dan de lokale sites van Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, toch uitgevers met naam en faam. Het geheim? Doorgedreven zoekmachine-optimalisatie.
Zelf uw site optimaliseren
Zoekmachine-optimalisatie is een vak apart (veel websitebouwers bieden het zelfs niet aan) maar toch kunt u ook als leek zelf iets doen om uw site hoger te laten scoren in Google. Onze tips voor een betere positie:
1. Denk na op wat surfers zoeken
En neem die trefwoorden op in uw site. Als kapper zal u bijvoorbeeld niet op "extensions" gevonden worden als dat woord nauwelijks op uw site voorkomt.
2. Voorzie voldoende inhoud
Het volstaat niet om te schrijven "wij bieden extensions aan". Google gaat geen surfers sturen naar een pagina met welgeteld één zinnetje. Voorzie minimaal enkele alinea's uitleg - dat is beter voor Google én interessanter om te lezen.
3. Breng structuur aan in de tekst
Titels, interpunctie, alinea's, opsommingen, ... Het helpt niet alleen de lezer maar ook Google. Als "extensions" in een titel staat, weegt dat immers zwaarder door dan wanneer het een keertje ergens onderaan in de tekst bengelt.
4. Plaats foto's bij uw tekst
Niet alleen interessant voor de surfer, ook zoekmachines "kijken" naar afbeeldingen om te zien waarover een pagina gaat. Voorzie ze wel van een duidelijke naam en neem ook de zogenaamde "alt-tag" op als uw CMS dat toelaat. De afkorting CMS staat voor content managment system en is het systeem waarmee u uw website beheert.
5. Laat anderen linken naar uw site
Google ziet een link van goede kwaliteit als een stem voor uw site, dus laat de leverancier van de extensions bijvoorbeeld naar uw site linken. Opgelet, slechte links kunnen uw reputatie schaden, ga niet in op een twijfelachtige linkruil.
6. Kies een goed CMS
Een goed content management system - zoals het onze, dat spreekt - voorziet automatisch de belangrijke HTML-elementen die Google helpen om de inhoud te doorgronden. Deze elementen zijn de "bouwstenen" van de website, zoals de "alt-tags" bij afbeeldingen of de "h-tags" voor titels.
De beste tip: huur onze SEO-specialist in!
Met bovenstaande adviezen komt u al een heel eind, waarom nog een SEO-specialist inhuren?
- Onze SEO-specialist doet een trefwoordenonderzoek en legt alle zwakke punten bloot in een goed gestoffeerde SEO-audit. De verbeteringen krijgen een score in de mate waarin ze winst opleveren, kwestie van de prioriteiten vast te leggen.
- Niet enkel de inhoud wordt dus doorgelicht, vaak is er ook heel wat winst te behalen op technisch vlak - zulke aanpassingen vragen echter programmeerwerk, iets wat u meestal niet zelf kunt doen.
- Alle ingrepen moeten ook met beleid gebeuren, het gevaar voor overoptimalisering loert om de hoek. Onnatuurlijk veel trefwoorden ziet Google bijvoorbeeld als manipulatie, dat levert strafpunten op en doet uw positie juist dalen. Een leek gaat soms te enthousiast te werk, terwijl de SEO-specialist over het nodige fingerspitzengefühl beschikt.
- Verbeteringen die u zelf doet, kosten u heel wat (verborgen) werkuren, onze geroutineerde SEO-specialist klaart de klus veel sneller.
- Een goede SEO-specialist heeft bovendien redactionele vaardigheden: uw site scoort beter in Google én uw lezers blijven geboeid. Dat laatste is uiteindelijk het belangrijkste: uw website is er in de eerste plaats voor lezers van vlees en bloed - en niet voor de robot die Google is! Om zowel te scoren in Google alsook om lezers te overtuigen, bieden we SEO-copywriting aan.
Scoort uw site ondermaats?
Neem dan even contact op, we bekijken vrijblijvend hoe we u kunnen helpen!
Reageer op dit artikel