Overal hetzelfde wachtwoord?
Soms krijgen we de vraag om de automatisch gegenereerde wachtwoorden aan te passen, "want dan heb ik overal hetzelfde wachtwoord". Dan moeten we toch even slikken!
Het ideale wachtwoord
Een sterk wachtwoord is minstens 8 karakters lang en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters zoals leestekens. Onze wachtwoorden voldoen automatisch aan die voorwaarden, u krijgt van ons een veilig wachtwoord om in te loggen op uw website of mailbox. Wachtwoorden als Gz2_85aH bekken niet zo lekker, maar zijn véél veiliger dan wachtwoorden als 123456 of clubbrugge. Waarom?
Niet makkelijk te raden
Hackers gebruiken lijsten met de 1000 meest gebruikte wachtwoorden. Op plaats één staat 123456. Ook meisjesnamen, geboortedata en voetbalclubs doen het goed.
Niet te kort
Hackers zetten ook robots in die alle mogelijke wachtwoordcombinaties kunnen uitproberen. Stel dat uw wachtwoord enkel cijfers bevat en drie tekens lang is, zijn er slechts 999 mogelijke combinaties.
Speciale tekens
Met cijfers, letters en speciale tekens krijgt zo'n robot het al oneindig moeilijk, zeker als het wachtwoord 8 karakters lang is. Voor de cijferfetisjisten: er zijn dan 3025989069143040 mogelijke combinaties.
Overal hetzelfde wachtwoord?
Niet doen! Hebben hackers ergens een database buitgemaakt met wachtwoorden, proberen ze die geautomatiseerd uit op andere accounts, zoals Facebook, Hotmail of Twitter. Hebben hackers toegang tot uw mailbox, gebruiken ze die om spam te versturen. Idem voor Facebook en andere sociale netwerken, er verschijnen vreemde berichten op uw tijdlijn die u niet zelf plaatst. In het beste geval spam, in het slechtste geval malware die schade berokkent aan anderen.
Kortom, we veranderen graag uw wachtwoord (of u kunt dat zelf doen), maar vermijd absoluut voor de hand liggende combinaties en gebruik zeker niet overal hetzelfde wachtwoord!
Reageer op dit artikel