Uw site zelf beheren met een CMS
Uw website zelf beheren is tegenwoordig een fluitje van een cent. Als uw site een content management system heeft, hoeft u maar in te loggen om aanpassingen te doen. Pagina's verplaatsen, foto's toevoegen, teksten wijzigen: u kunt het allemaal zelf middels een CMS.
Het "content management system"
Het CMS is dus de motor achter de website. In de beginjaren van het internet stond het zelf beheren van een website gelijk aan een cursus HTML, dat is de opmaaktaal voor webpagina's. Heel vroeger moest u zelfs alle opmaakcodes van buiten kennen, dan kwamen er editors zoals Frontpage en Dreamweaver die het coderen vergemakkelijkten. Het bleef echter een technische aangelegenheid, vandaar dat het bouwen van een (professionele) website overgelaten werd aan webdesigners en webdevelopers. Het nadeel was dat u elke wijziging moest doorgeven aan de webmaster, met facturen tot gevolg.
Wat is een CMS precies?
Het content managment system zorgt ervoor dat u kunt inloggen op de website en de inhoud zelf kunt beheren. Het CMS bestaat eigenlijk uit twee delen, de front-end is de website die voor iedereen zichtbaar is. Daarnaast is er de back-end waarmee u de site beheert, enkel toegankelijk met een paswoord. Een editor laat toe tekst te bewerken, een beetje zoals in Word. Wat u toevoegt, komt vervolgens in een database, een soort container met schuifjes. Stel u creëert een pagina, dan wordt in de database een schuifje gevuld met uw tekst. Wanneer een bezoeker op uw website klikt op de knop naar die pagina, wordt de tekst uit het schuifje gehaald en in het raamwerk van de website gepresenteerd. Handig!
Is een CMS iets voor mij?
Een website zonder CMS is eigenlijk niet meer van de tijd: als de site meer dan een handvol pagina's telt, is de klassieke manier van werken tijdrovend en duur. Toch is het een illusie te denken dat iedereen met een CMS overweg kan of het wil gebruiken. Zulke systemen zijn immers ontwikkeld door programmeurs en die houden ervan om alle mogelijke toeters en bellen te voorzien. Dat maakt een CMS dan weer (te) complex voor leken, het updaten van de site wordt op de lange baan geschoven. De ironie is nu dat vaak de bureaus - net als vroeger - toch weer het onderhoud doen van de site en facturen of onderhoudscontracten opstellen...
Small is beautifull!
Net zoals u niet met een trekker en oplegger gaat winkelen in de stad, is een uitgebreid CMS de totale overkill voor een website die maar enkele keren per jaar verandert. Meer nog: het CMS verhoogt de drempel om de site aan te passen - het is telkens weer nakijken en uitproberen "hoe zat dat nu weer".
We hebben dat probleem als volgt opgelost, we bieden niet één enkel CMS aan, maar u kunt zelf uitproberen op de laptop welk systeem het prettigst voor u werkt:
- een uitgebreid open-source CMS (zoals Drupal, WordPress of Joomla) voor de fanatiekelingen;
- een in eigen huis ontwikkeld lichtgewicht CMS voor wie zijn site zelf af en toe wil aanpassen - maar dan zonder eerst de "help" te doorworstelen.
Aan u de keuze
Kortom, als u eerder een leek bent die met de website weer een extra taakje op het prioriteitenlijstje krijgt, bent u wellicht blij met een snel en eenvoudig systeem zoals onze Website LIGHT of Website MEDIUM. Als u zich daarentegen volop wil toeleggen op de nieuwe webstek en bijvoorbeeld met regelmaat van klok een blogbericht plaatst, is een uitgebreid CMS meer iets voor u. Het goede nieuws: wij zijn niet vastgepind op één systeem, maar we werken met elk CMS zodat u kunt uittesten wat u het beste ligt.
Reageer op dit artikel